Wykonanie
Ładnie wygląda i dobrze smakuje.Składniki:1/2 dużej główki
kalarepy4 duże
marchewki1 mała
cebula1/2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1 łyżka
olejuPrzyprawy:
sól,
pieprz czarny.Wykonanie:
Marchewkę umyłam. Obrałam. Wycięłam ją ją tak jak widać na zdjęciu ( Można pociąć w kostkę. Do wycinania można użyć noża. Paski z
marchewki które wycięłam dodałam do zupy).
Kalarepkę obrałam i pocięłam w kostkę.Wrzuciłam do jednego garnka. Zalałam
wodą i postawiłam na ogniu by się razem ugotowały.
Cebulę obrałam i drobno posiekałam.Kiedy ugotowała się
marchewka razem z
kalarepką odcedziłam z niej
wodę do garnuszka (w żadnym wypadku nie wylewać).Następnie na patelnię położyłam
masło i dolałam nieco
oleju (dodaję do
masła zawsze nieco
oleju by zapobiec przypalaniu się
masła).Na rozgrzany tłuszcz dodałam posiekaną
cebulę.Zeszkliłam ją na jasno-złoty kolor i wsypałam niewielką ilość
mąki.Cały czas mieszałam by zasmażka się nie przypaliła. (Powinna
mieć jasno złoty kolor).Następnie dolałam do niej część
wody którą uprzednio odlałam do garnuszka. Trzymałam na ogniu i mieszałam aby nie powstały grudki.Doprawiłam do smaku
solą i
czarnym pieprzem.

Podałam ją z podsmażonymi pierogami z
kaszą gryczaną z
mięsem (które wcześniej były zamrożone bo zrobiłam większą ilość) oraz z

kawałkiem
mięska z kurczaka.