Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka z
dziczyzny 8211 ...Domowy słoik -
mielonka ... »
Szynka z indykaSzynka z indyka![](/Data/Images/wyrobydomowe.blox.pl\2016_slash_02_slash_Szynka-z-indyka/l/-1574994750.jpg)
Surowce:- udźce z
indyka-
pieprz biały 2g/kg-
gorczyca 0,5g/kg-
kardamon 0,3g/kg-
sól morska 17-22g/kg-
żelatyna 2-3 łyżeczki na kg- osłonki barierowe (termokurczliwe)Udźce z
indyka poddajemy klasyfikacji. Wykrawamy kości, zdejmujemy skórę, wykrawamy błony, powięzia, ścięgna. Ja otrzymałem 1,6kg
mięsa kl. I i 0,6kg
mięsa kl. III, skór i kości przeznaczamy na inny cel.Uzyskane
mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, a
mięso kl. III na sitku 3mm. Oba rodzaje
mięsa dokładnie mieszamy, wyrabiamy farsz jak na
kiełbasy. Dodajemy
przyprawy,
sól,
żelatynę oraz trochę
wody podczas mieszania nie więcej jak 2%. Przygotowanym farszem napełniamy ścisło wcześniej przygotowane (namoczone) osłonki barierowe usuwając puste miejsca z powietrzem. Masujemy i zawiązujemy przędzą osłonki. Robimy pętelkę do zawieszenia. Można osłonki zacisnąć klipsami.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do ok. 85 stopni. Wkładamy wyroby w osłonkach barierowych. Utrzymując temp.
wody na poziomie ok. 75-80 stopni parzymy około 90-115min. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min i dalej w pozycji wiszącej do temperatury poniżej 15 stopni. Przechowujemy w lodówce.Smacznegośroda, 10 lutego 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyStynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ...Wędzarnia BogdanaKonserwa -
ryba w olejuPieczony ogon
bobraKonserwa -
ryba w pomidorachPasztet
myśliwski - konserwa_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter