ßßß
Składniki:– 700 g mąki pszennej typ 750;– 390 ml kefiru;– 160 ml wody;– 40 g drożdży;– 2 łyżeczki soli;– 1 łyżeczka cukru;– 4 łyżki olejuWykonanie:Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, kefir w temperaturze pokojowej oraz olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować sakiewki. Ułożyć łączeniem do dołu, odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie powtórzyć spłaszczanie i formowanie sakiewek. Ułożyć na papierze do pieczenia, nałożyć „uchwyty”, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut.Smacznego[cookd]