ßßß Cookit - przepis na Babka z powidłem śliwkowym

Babka z powidłem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc już coraz bliżej, a wraz z nią wszechobecne przygotowania świąteczne. Zapewne wiele z Was z wyprzedzeniem planuje rodzaj wypieków, ciast i babek wielkanocnych. Dlatego też przybywamy z pomocą z naszym najnowszym odkryciem. Babka z powidłem śliwkowym bo to o niej mowa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej dodatkowym atutem jest stosunkowo niewielka ilość cukru. Występujące w środku powidło śliwkowe nadaje odpowiedniej wilgotności przez co babka nie jest sucha i sypka tylko jest wilgotna i krucha.
Składniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 g powidła śliwkowego
2 łyżki kakao
1/3- 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko połącz z olejem i cukrem. Dodaj powidło śliwkowe, kakao i mąkę przesianą przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj i przelej do formy z kominem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://panipanidomu.pl/babka-powidlem-sliwkowym