Wielkanoc już coraz bliżej, a wraz z nią wszechobecne przygotowania świąteczne. Zapewne wiele z Was z wyprzedzeniem planuje rodzaj wypieków, ciast i babek wielkanocnych. Dlatego też przybywamy z pomocą z naszym najnowszym odkryciem. Babka z powidłem śliwkowym bo to o niej mowa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej dodatkowym atutem jest stosunkowo niewielka ilość cukru. Występujące w środku powidło śliwkowe nadaje odpowiedniej wilgotności przez co babka nie jest sucha i sypka tylko jest wilgotna i krucha.Składniki:1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju rzepakowego200 g powidła śliwkowego2 łyżki kakao1/3- 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejcukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:Mleko połącz z olejem i cukrem. Dodaj powidło śliwkowe, kakao i mąkę przesianą przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj i przelej do formy z kominem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 40 minut (do suchego patyczka).