Wykonanie
< Rowerem po Sæby w marcuMarcowy sok warzywny >Marcipan Påskeæg – wielkanocne
jajka marcepanowe
Takie marcepanowe
jajka własnej roboty robi się w Danii na Wielkanoc. Jest bardzo dużo rodzaji takich
jajek, z różnymi dodatkami, z różnymi masami, dekoracjami…. Dzisiejszy przepis jest na
jajka z marcepanu, które w środku mają nadzienie z masą karmelową czyli kajmakową, oblane
gorzką czekoladą.
Przepis na 12 sztukmasa marcepanowa 375 grammasa kajmakowa do nadziewania 11 pełnych łyżeczek100 gram
gorzkiej czekolady dobrej jakości 70/80 %
kakao100 gram
białej czekoladyinne ozdoby lub posypki (ja użyłam suszonych kawałków
malin )
WykonanieUżyłam gotowej masy marcepanowej ze sklepu. Było 375 gram, wyszło mi z niej 12
jajek po ok. 30-31 gram marcepanu na 1
jajko.Marcepan kroimy na kawałki * ok 30/31 gram porcja i formujemy na tzw.
jajko. Ja używałam do tego noża oraz rąk. Przecinamy wzdłuż. palcem robimy dość głębokie i długie wgłębienia na masę kajmakową. Wkładamy do jedenej połówki
jajka 1 większą łyżeczkę masy kajmakowej. Zakrywamy drugą częścią marcepanu. Zlepiamy dookoła tak jak pierogi. Znów za pomocą rąk i noża formujemy na kształt
jajka.
Czekoladę rozpuszczamy i obtaczamy dokładnie nasze marcepanowe
jajka. Używałam do tego dużej łyżki, na którą kładłam
jajko, a drugą łyżką oblewałam dokładnie
czekoladą.W drugim garnuszku rozpuszczamy
białą czekoladę i robimy nią paski na naszych
czekoladowych jajkach. Za pomocą wykałaczki mieszamy
białą czekoladę z gorzką tworząc w ten sposób mozaikę. Wstawiamy do lodówki aby
czekolada zastygła, trzymamy
jajka w lodówce lub w chłodnym miejscu.Niektóre
jajka obsypane zostały suszonymi okruszkami
malin. Drugi wariant
jajek to oblanie ich
białą czekoladą a wzorki robimy z gorzkiej.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Rowerem po Sæby w marcuMarcowy sok warzywny >