ßßß Cookit - przepis na PASTA PIECZARKOWO-ORZECHOWA NA KANAPKI

PASTA PIECZARKOWO-ORZECHOWA NA KANAPKI

nazwa

Wykonanie

Wczoraj prezentowałam pieczarkową przystawkę dla mięsożerców – klopsiki nadziewane pieczarkami marynowanymi, dzisiaj coś dla wegetarian. Inspiracją był przepis z Wege Kuchni dodany do poprzedniej edycji akcji Pieczarkowy Tydzień.
Składniki na mnóstwo kanapek:
200 g orzechów włoskich
750 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
kiełki do podania
1. Pieczarki umyć i gotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja zrobiłam to w blenderze.
2. Orzechy rozdrobnić w blenderze (nie na pył), można posiekać. Natkę pietruszki drobno posiekać.
3. Połączyć grzyby z orzechami, natką, sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem.
4. Przed podaniem chłodzić przynajmniej 30 minut w lodówce, aby smaki się połączyły.
5. Podawać z pieczywem ozdobione kiełkami.
Jutro ostatni dzień akcji Pieczarkowy Tydzień 2015. Liczę na Was 😉
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/04/23/pasta-pieczarkowo-orzechowa-na-kanapki