ßßß Cookit - przepis na Ciastka orzechowo – kukurydziane z marchewką

Ciastka orzechowo – kukurydziane z marchewką

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie robiłam ciasteczek i dziś właśnie nadszedł ten dzień, kiedy od rana miałam ochotę przekąsić coś niewielkiego na słodko. Do tych urokliwych, niepozornych ciastek dodałam zmielone włoskie orzechy, zastępując nimi połowę mąki i marchewkę. Efekt? Nie można się oprzeć. Jest bezglutenowo i bardzo apetycznie. Ciasteczka nie są twarde, a właśnie delikatne i kruche. W sam raz, jako upragniony dziecięcy dodatek do drugiego śniadania lub przyjemny deser po obiedzie. Przy okazji przemycamy wartościowe składniki pod postacią małego grzeszku.
Składniki (na około 20 sztuk)
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki świeżo zmielonych w młynku włoskich orzechów
1 szklanka utartej na papkę marchewki
3 małe jaja
100 g masła
1/3 szklanki cukru nierafinowanego (u mnie kokosowy) lub ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Wymieszać suche składniki w misce. Dodać posiekane masło i rozcierać w palcach, aż składniki zaczną przypominać bułkę tartą. Wówczas dodać marchew i jaja. Wyrobić ciasto robotem lub ręką na gładką masę. Masa powinna być kleista i miękka. Zwilżając dłonie wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, aby ciasteczka mogły swobodnie wyrosnąć. Wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 18 minut, aż ciasteczka zrumienią się od spodu, a z wierzchu ładnie popękają.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/ciastka-orzechowo-kukurydziane-z.html