Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(2 głosów: 5 , 00 na 5)Loading...Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie
chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść wytłumaczenie,
czemu zakwas mi nie rośnie, lecz pewnego dnia postanowiłam odpocząć od fermentacji i poszukałam przepisów na
pieczywo przygotowywane na drożdżach.Pierwszy
chleb wyszedł tak
drożdżowy, że nie mogliśmy go zjeść ani wytrzymać intensywnego zapachu
drożdży. Podjęłam kolejną próbę ze zmniejszoną ilością
drożdży o połowę, ale autor przepisu chyba popełnił literówkę bo nadal
chleb był za bardzo
drożdżowy. Wyrzuciłam przepis do śmieci i ponownie poszperałam w internecie.Tym razem wydrukowałam kilka różnych przepisów i najbardziej zaintrygował mnie przepis na domowy
chleb pszenny z garnka. Kilka dni temu, a dokładniej w Wielki Piątek rozpoczęłam przygotowania do upieczenia
chleba na święta i …. mój najstarszy mężczyzna, który nie
jada pieczywa na codzień, wyraził zainteresowanie i potwierdził chęć stałego kosztowania
chleba za każdym razem gdy go upiekę.Najlepsze w tym wszystkim jest rzecz oczywista – dziś mamy wtorek, czyli 4 dzień od upieczenia
chleba a on nie jest ani trwardy ani czerstwy i nie spleśniał!750g
mąki najlepiej typ 650 – ja przygotowałam z mieszanki mąk: pszenna zwykła (około 550g) i orkiszowa typ 700 (około 200g)7g suchych
drożdżypół litra letniej i przegotowanej
wodyjedna łyżka
olejuprzyprawy: dwie łyżeczki
soliAutorka przepisu zaproponowała bardzo proste przygotowanie i ja też do niego się zastosowałam: wszystkie powyżej wymienione składniki wsypałam –
mąkę przesiałam i wlałam do plastykowej miski i dokładnie wymieszałam łyżką. Następnie miskę zakryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia rano wyjęłam miskę z lodówki i odstawiłam na około dwie godziny na blat koło kuchenki.Po upływie tych dwóch godzin blat obsypałam
mąką, wyjęłam ciasto z miski i zagniotłam kilka do środka kilka
razy tworząc kulkę. Przykryłam ściereczka i pozostawiłam na prawie dwie godziny do wyrośnięcia.Po upływie kolejnych dwóch godzin do piekarnika wstawiłam garnek w raz z pokrywką o wymiarach: szerokość 23cm, wysokość 17cm i nastawiłam grzanie na 220 ˚ C.Gdy piekarnik był nagrzany wysunęłam garnek (pamiętajcie by garnek nie miał plastykowych wstawek typu np. rączki) i przełożyłam wyrośnięte ciasto z miski do gorącego garnka. Zakryłam pokrywką i wsunęłam garnek do piekarnika. Temperaturę zmniejszyłam do 200 ˚ C i piekłam dokładnie 35 minut. Garnka niczym nie należy smarować.Po upływie powyższego czasu, zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 20 minut.Po upieczeniu wyjęłam
chleb z garnka i ułożyłam go na kratce do przestygnięcia.

Smacznego!Polecam inne przepisy: