Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- 5 łyżek
płatków owsianych (ok. 50g),- pół szklanki
mleka (ok. 125 ml),- 1 małe
jabłko (ok. 200g),- łyżka
wiórków kokosowych (ok. 8g),- łyżka
orzechów włoskich (ok. 10g),-
cynamon.Sposób przygotowania1. Mieszamy
płatki owsiane z
mlekiem i tartym
jabłkiem.2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy
cynamonem, wiórkami kokosowymi i
orzechami.3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min.
Pieczona owsianka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- kwasy wielonienasycone (pochodzące z
orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 381 gEnergia: 446 , 3 kcal
Białko: 13,1 gTłuszcze: 18 , 0 gWęglowodany: 67 , 5 gBłonnik pokarmowy : 9 , 7 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza