Wykonanie
Dziś chciałabym Was zaprosić do świata zdrowszych słodkości. Od lat wprost przepadam za smakiem
kokosa, a tym samym i popularnych rafaello. Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować deser, który przypominałby w smaku te
słodycze. Ale chciałam również, aby był to zdrowszy przysmak, bym mogła go zjeść bez większych wyrzutów sumienia. I tak po kilku chwilach namysłu postanowiłam połączyć smak
kokosa ze zdrową
kaszą jaglaną i wspaniałymi, niesolonymi
krakersami. Efekt zaskoczył nawet mnie. Wspaniały, lekko chrupki,
kokosowy kieliszek, który uzupełniają piękne, świeże
maliny. Taki deser nadaje się znakomicie również na zbliżające się Walentynki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i... zajadania się pysznym walentynkowym deserem a la rafaello. Takie pysznie wypełnione kieliszki zasmakują nawet tym, którzy za
kaszą jaglaną nie przepadają.


Składniki: (dla dwojga)4 1/2 łyżki
kaszy jaglanej300 ml
mleka50 ml + 2-3 łyżki
wody3 łyżki
wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch1 1/2 łyżki
mleka w proszku1 łyżka
cukru2 opakowania
krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południaświeże
malinyPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy
wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do
kaszy wlewamy 200 ml
mleka i 50 ml
wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody - 2-3 łyżki.Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej
kaszy) dodajemy resztę
mleka (100 ml), 3 łyżki
wiórków kokosowych i
cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach
krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy (u mnie 4 obroty noży).Deser przekładamy do kieliszków / pucharków. Na wierzch układamy świeże
maliny i posypujemy każdą porcję 1 łyżeczką
wiórków kokosowych.Podajemy.


Smacznego