ßßß

Składniki: (dla dwojga)4 1/2 łyżki kaszy jaglanej300 ml mleka50 ml + 2-3 łyżki wody3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch1 1/2 łyżki mleka w proszku1 łyżka cukru2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południaświeże malinyPrzygotowanie:Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy wlewamy 200 ml mleka i 50 ml wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody - 2-3 łyżki.Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy (u mnie 4 obroty noży).Deser przekładamy do kieliszków / pucharków. Na wierzch układamy świeże maliny i posypujemy każdą porcję 1 łyżeczką wiórków kokosowych.Podajemy.
Smacznego