Wykonanie
Czasem mam nieodpartą ochotę coś pochrupać. Chyba każdemu się to zdarza ;) Ale co zrobić, gdy w domu właściwie nic nie ma? Przyrządzić coś samemu. Kilka chwil, troszkę przypraw, lekko suche placki tortilli, które miały już pójść "w zapomnienie" i... szybkie domowe
chipsy paprykowe gotowe. A zadowolona rodzinka zajmuje się... chrupaniem.


Składniki:2 1/2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki1/3 łyżeczki
soli czosnkowej Skworcu2 pszenne tortille (domowe lub kupne)Przygotowanie:Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty.W szklaneczce łączymy
olej z
przyprawami -
papryką słodką, ostrą i
solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie
chipsy z dipem.Każdy trójkącik smarujemy z obu stron przy pomocy pędzelka naszymi
przyprawami. (Idealne zajęcie i zabawa dla małych pomocników)Posmarowane trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodziły. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 8-10 minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone
chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej).Podajemy same lub z ulubionym dipem,
ketchupem, sosem. I... chrupiemy.

Smacznego