Wykonanie

Zimowy koktajl z
brukselką w roli głównej - niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do
grona zwolenników zielonych "mini kapustek". Z dodatkiem
mango i
pomarańczy pomoże przekonać się do smaku
brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać.
Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy, likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalmie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaroryczna
brukselka do doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu.

Składniki na 2 porcje:100 g
brukselki1
mango1
pomarańcza1
jabłkokawałek
imbiru1 łyżeczka młodego jęczmieniaszklanka
wody mineralnejWykonanie:
brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć z każdej
kapustki kilka zielonych, luźnych listkówobrać pozostałe
owoce i
imbir, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić w kielichu blendera razem z
wodą i listkami
brukselki. Zmiksować do pożądanej konsystencjiNA ZDROWIE !UWAGI: jeśli do kotajlu używasz całych
brukselek, przed zmkisowaniem przekrój je na ćwiartki i wykrój głąby. Delikatnieszy w smaku, bardziej zielony i smaczniejszy jest koktajl przygotowany z obranych wierzchnich listków
brukselki. Z pozostałych
brukselek przygotuj jarzynkę do obiadu, po przepis zapraszam tu.