ßßß Cookit - przepis na Moskole- podhalańska tradycja

Moskole- podhalańska tradycja

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na błyskawiczne, pyszne i tradycyjne podhalańskie placki z gotowanych ziemniaków. Tanie, pożywne i smakowite. Uwielbiam zajadać je z wędzonym twarogiem.
Składniki : na ok. 14 średnich placków
· 700 g ziemniaków
· ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
· 3 łyżki kefiru
· 1/2 łyżeczki soli
Do podania:
· wędzony twaróg solankowy
Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, kefir, doprawiamy solą i wyrabiamy na jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy nieduże placki- urywamy kawałek nieco większy od orzecha włoskiego, formujemy kulkę i spłaszczamy. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami- polecam wędzony twaróg solankowy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/moskole-podhalanska-tradycja.html