Wykonanie
Zapraszam na błyskawiczne, pyszne i tradycyjne podhalańskie placki z gotowanych
ziemniaków. Tanie, pożywne i smakowite. Uwielbiam zajadać je z wędzonym
twarogiem.Składniki : na ok. 14 średnich placków· 700 g
ziemniaków· ok. 1 i 3/4 szklanki
mąki· 3 łyżki
kefiru· 1/2 łyżeczki
soliDo podania:· wędzony
twaróg solankowy
Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy
mąkę,
kefir, doprawiamy
solą i wyrabiamy na jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy nieduże placki- urywamy kawałek nieco większy od
orzecha włoskiego, formujemy kulkę i spłaszczamy. Smażymy na odrobinie
oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami- polecam wędzony
twaróg solankowy. Smacznego!