Wykonanie
Dziś intertnet huczy przeróżnymi pomysłami na walentynkowe przepisy, ja również postanowiłam dodać swoje "trzy grosze". Przygotowałam
banalną i błyskawiczną w przygotowaniu
sałatkę ze
szparagami i
truskawkami . Uda się ona każdemu, a Wasz partner z pewnością będzie nią zachwycony. Mnie ta
sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego -
słodycz dają
truskawki, które muszę przyznać, jak na tę
porę roku były wyjątkowo smaczne, a kwasowość -
sos balsamiczny, który po prostu uwielbiam! Gorąco polecam tę
sałatkę, nie tylko na walentynkową przekąskę, ale na każdą inną okazję, gdyż jest bardzo smaczna i wygląda niezwykle kusząco, a do tego jest lekka i cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie
truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia!

Składniki :
Sałata lodowa (pół)
Truskawki (pudełeczko)
Zielone szparagi (pęczek)1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzsos balsamicznysezam
Przygotowanie :
Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze).
Sałatę poszatkować i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w grube plastry
truskawki i
szparagi pokrojone na mniejsze kawałki.W niewielkiej miseczce wymieszać
oliwę,
sok z cytryny ze szczyptą
soli i
pieprzu - tym sosem delikatnie polać
sałatkę. Następnie skropić ją
sosem balsamicznym (wg uznania).Natychmiast podawać.

Smacznego !