ßßß Cookit - przepis na Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny makaron penne z tuńczykiem i pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak tuńczyka, pomidory i nutę papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut.
Składniki (2 porcje):
3 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
2 - 3 listki bazylii
pieprz + sól do smaku
1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g)
200 g makaronu penne
Wykonanie:
Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając, aby był al dente.
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy (w rondelku) na oliwie około 1 minuty. Czosnek nie może zmienić koloru.
Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory (razem z sosem), cukier, paprykę, rozdrobnione listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać, tworząc zawiesisty sos (trwa to około 20 minut).
Tuńczyka odsączamy i lekko rozdrabniamy widelcem. Gdy pomidory, w gotującym się sosie, są odpowiednio miękkie, a makaron gotowy do odcedzenia, do sosu dodajemy tuńczyka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę.
Sos łączymy z makaronem. Podajemy od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/makaron-penne-z-tunczykiem-i-pomidorami.html