Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny
makaron penne z
tuńczykiem i
pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak
tuńczyka,
pomidory i nutę
papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut.

Składniki (2 porcje):3 łyżki
oliwy extra vergine2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1 płaska łyżeczka
cukru1/2 płaskiej łyżeczki
papryki słodkiej2 - 3 listki
bazyliipieprz +
sól do smaku1 puszka
tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g)200 g
makaronu penneWykonanie:Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie
pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy
makaron, dbając, aby był al dente.
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy (w rondelku) na
oliwie około 1 minuty.
Czosnek nie może zmienić koloru.Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
pomidory (razem z sosem),
cukier,
paprykę, rozdrobnione listki
bazylii oraz
sól i
pieprz do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem, aż
pomidory zaczną się rozpadać, tworząc zawiesisty sos (trwa to około 20 minut).
Tuńczyka odsączamy i lekko rozdrabniamy widelcem. Gdy
pomidory, w gotującym się sosie, są odpowiednio miękkie, a
makaron gotowy do odcedzenia, do sosu dodajemy
tuńczyka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę.Sos łączymy z
makaronem. Podajemy od razu.Smacznego :)