Wykonanie
Brakuje Wam pomysłu na śniadanie? A może znudziły się Wam zwykłe kanapki do pracy czy na uczelnie? Jeśli tak podsuwam przepis na muffiny jajeczne - do zrobienia w 20 minut. Tak upieczone muffinki można wyjąć z kokilek i zapakować do plastikowego pudełka, a będziemy
mieć pyszny i zdrowy posiłek. Jeśli nie macie takich ceramicznych kokilek, możecie użyć standardowej formy na muffiny.
składniki: na 3 kokilki:3
jajka3 plasterki
szynki2 plastry
sera żółtego1/4
awokadoplaster
łososia2 kawałki
papryki czerwonej4-5 przysmażonych
pieczarekkawałek
masłasól,
pieprzKokilki wysmarujemy
masłem. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Do pierwszej kokilki dodajemy
ser i
szynkę, do drugiej
łososia i
awokado, a do trzeciej
pieczarki i
paprykę. Do każdej kokilki wlewamy po jednym rozkłóconym
jajku. doprawiamy
solą i
pieprzem. Wstawiamy kokilki do piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut w temp. 180 stopni, aż
jajka będą ścięte.Właściwości odżywcze:Z
szynką i
serem:porcja 115 gkalorie 193 kcal
białko 16 gtłuszcze 13 gwęglowodany 1 gZ
łososiem i
awokado:porcja 163 gkalorie 242 kcal
białko 20 gtłuszcze 16 gwęglowodany 3 gZ
papryką i
pieczarkami:porcja 210 gkalorie 170 kcal
białko 15 gtłuszcze 10 gwęglowodany 4 g