Wykonanie
Ten
chleb jest, po prostu idealny. Chrupiąca skóra, mięciutki w środku.Przepis dostałam od mojego taty- mistrz w wyrobach domowych. Z podanej ilości składników wychodzą 4 małe
chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego.Składniki:1 kg
mąki pszennej30 dag
mąki żytniej1 l
serwatki2 łyżeczki
soli5 dag
drożdży2 łyżeczki
cukru50 ml ciepłej
wodyPrzygotowanie rozczynu:Wlej ciepłą
wodę do miseczki.Dodaj 2 łyżeczki
cukru,
drożdże,2 łyżeczki
mąki żytniej.Całość wymieszań i pozostaw na 10 minut.Przygotowanie ciasta na
chleb:Na małym ogniu podgrzej
serwatkę, zdejmij z ognia.Dodaj rozczyn,
mąkę,
sól, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5hPo czasie, dołóż
mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Przełóż ciasto na stolnicę, dokładnie je ugniataj.Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.Natnij
chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym
białkiem z ciepłym
mlekiem ( 2 łyżki ciepłego
mleka, jedno
białko) Posyp
kminkiem, lub
siemieniem lnianym.SMACZNEGO!!!