Wykonanie
1 kg
mąki żytniejok 1/5 szkl
mąki pszennej1 szkl
wody1 szkl
serwatki25 g
drożdży2-3 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli300 ml zakwasu2 łyżeczki
cukruZakwas łatwo przygotować:Bierzemy 3 łyżki
mąki żytniej i 3-4 łyżki
wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy.Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki
mąki i trochę
wody, mieszamy i znów odstawiamy.Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie
mąki i
wody. Odstawiamy na kolejną dobę.Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki
mąki żytniej,
drożdże rozpuścić w szklance
wody z jedną łyżeczką
cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać
serwatkę, resztę
drożdży rozpuszczone w odrobinie
wody z
cukrem,
oliwę, i mieszając dodawać stopniowo
mąkę aż ciasto zacznie odklejać się od ręki .. ok godzinę.Gotowe ciasto posypać
mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość
chlebków. Uformować podłużne owalne
chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę.Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st .
Chleb przed włożeniem do pieca spryskać
wodą . Piec przez 15 min, uruchomić termoobieg i piec jeszcze ok 20-25 min .Po wyjęciu
chleb znów spryskać
wodą, przykryć grubą ścierką. Po przestygnięciu posmarować
chleb skórką ze
słoniny lub
oliwą.