ßßß

1 kg mąki żytniejok 1/5 szkl mąki pszennej1 szkl wody1 szkl serwatki25 g drożdży2-3 łyżki oliwy2 łyżeczki soli300 ml zakwasu2 łyżeczki cukruZakwas łatwo przygotować:Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy.Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy.Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody. Odstawiamy na kolejną dobę.Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki mąki żytniej, drożdże rozpuścić w szklance wody z jedną łyżeczką cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone w odrobinie wody z cukrem, oliwę, i mieszając dodawać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie odklejać się od ręki .. ok godzinę.Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę.Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st . Chleb przed włożeniem do pieca spryskać wodą . Piec przez 15 min, uruchomić termoobieg i piec jeszcze ok 20-25 min .Po wyjęciu chleb znów spryskać wodą, przykryć grubą ścierką. Po przestygnięciu posmarować chleb skórką ze słoniny lub oliwą.
