ßßß
Ten chleb jest, po prostu idealny. Chrupiąca skóra, mięciutki w środku.Przepis dostałam od mojego taty- mistrz w wyrobach domowych. Z podanej ilości składników wychodzą 4 małe chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego.Składniki:1 kg mąki pszennej30 dag mąki żytniej1 l serwatki2 łyżeczki soli5 dag drożdży2 łyżeczki cukru50 ml ciepłej wodyPrzygotowanie rozczynu:Wlej ciepłą wodę do miseczki.Dodaj 2 łyżeczki cukru, drożdże,2 łyżeczki mąki żytniej.Całość wymieszań i pozostaw na 10 minut.Przygotowanie ciasta na chleb:Na małym ogniu podgrzej serwatkę, zdejmij z ognia.Dodaj rozczyn, mąkę, sól, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5hPo czasie, dołóż mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Przełóż ciasto na stolnicę, dokładnie je ugniataj.Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.Natnij chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym białkiem z ciepłym mlekiem ( 2 łyżki ciepłego mleka, jedno białko) Posyp kminkiem, lub siemieniem lnianym.SMACZNEGO!!!