ßßß Cookit - przepis na CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

nazwa

Wykonanie

Ten chleb jest, po prostu idealny. Chrupiąca skóra, mięciutki w środku.
Przepis dostałam od mojego taty- mistrz w wyrobach domowych. Z podanej ilości składników wychodzą 4 małe chleby. Idealne do koszyczka wielkanocnego.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
30 dag mąki żytniej
1 l serwatki
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłej wody
Przygotowanie rozczynu:
Wlej ciepłą wodę do miseczki.
Dodaj 2 łyżeczki cukru, drożdże,2 łyżeczki mąki żytniej.
Całość wymieszań i pozostaw na 10 minut.
Przygotowanie ciasta na chleb:
Na małym ogniu podgrzej serwatkę, zdejmij z ognia.
Dodaj rozczyn, mąkę, sól, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h
Po czasie, dołóż mąkę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Przełóż ciasto na stolnicę, dokładnie je ugniataj.
Uformowane ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę.
Po czasie przełóż ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Natnij chleb w kilku miejscach i wysmaruj roztrzepanym białkiem z ciepłym mlekiem ( 2 łyżki ciepłego mleka, jedno białko) Posyp kminkiem, lub siemieniem lnianym.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/03/chleb-pszenno-zytni.html