Wykonanie
Zbliżają się drugie urodziny mojego syna więc trzeba upiec tort. Na pierwszy
plan idzie tort do żłobka, bo impreza rodzinna troszkę później :)Dzisiaj podam Wam przepis na idealny
biszkopt, który zawsze wychodzi :)

Składniki:- 7
jajek z chowu ekologicznego (wolny wybieg)- 1 szklanka
mąki pszennej (u mnie typ 450)- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3/4
cukru pudru trzcinowego (może być zwykły
cukier puder)
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Zapewni to ich lepsze ubicie i puszystość.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce
cukru cały czas ubijając. Następie dodajemy po 1
żółtku i nie przestajemy ubijać.Dwie
mąki połączyć ze sobą i przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. NIE UBIJAMY JUŻ MIKSEREM. Wymieszanie szpatułką silikonową to bezpieczny sposób, który pozwoli nam uzyskać pięknie wyrośnięty i puszysty
biszkopt.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Boków nie smarujemy tłuszczem, ani nie wykładamy papierem.Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.Po upieczeniu, wyjmujemy
biszkopt i rzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm :) taka tak! to nie zabobon, a na prawdę sprawdzona metoda!
Biszkopt na pewno nie opadnie!Pozostawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy
biszkopt i kładziemy górą do dołu.PS. BOKI
BISZKOPTU ODDZIELAMY NOŻYKIEM OD TORTOWNICY DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU.