Wykonanie
Czy ja już mówiłam, że jestem wielką fanką serników? No to jestem. Dziś sernik troszkę w innej formie, bo w postaci małych serniczków kolorowych papilotkach. Pyszny, wilgotny i z
kokosową nutą! Do tego łatwo się nim podzielić :)
Składniki (na około 15 sztuk):Na spód:-200g
herbatników kokosowych-50g roztopionego
masła-1/2 tabliczki
białej czekoladyNa masę
serową:-800g
sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub
sera z wiaderka-100g
cukru-3
jajka-1 łyżka
mąki kokosowej-4 łyżki
wiórków kokosowychPonadto:-kandyzowane
wiśnie do dekoracji-konfitura/marmolada z
wiśni (ok. 3/4 szklanki)
Herbatniki dokładnie rozgniatamy, dodajemy drobno posiekana
białą czekoladę oraz roztopione
masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można połączyć również za pomocą malaksera. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Powstałą masą
ciasteczkową wylepiamy dna foremek dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Przygotowujemy masę
serową.
Ser ubijamy krótko wraz z
jajkami i
cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy
mąkę kokosową i wiórki, łyżka po łyżce. Na wcześniej przygotowane
spody wykładamy po łyżeczce
konfitury wiśniowej i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie, do foremek wykładamy masę
serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 35 minut (sprawdzamy, czy środek serniczków stężał).Gotowe serniczki po wystudzeniu dekorujemy
wiśniami.
Smacznego!