ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Wyrazisty tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.
Składniki:
6 jajek
puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby)
2 łyżeczki pesto pomidorowego
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
opcjonalnie papryczka chilii
rzeżucha
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu.
Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.
Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/03/jajka-faszerowane-tunczykiem.html