ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.
Składniki:
2-3 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
500g małży w muszlach
150ml białego wytrawnego wina
papryczka chilli świeża lub suszona
250g mascarpone
sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne
500g makaronu spaghetti
sól
natka pietruszki do posypania
płatki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/02/spaghetti-z-mazami.html