Wykonanie
Wiosna coraz śmielej sobie poczyna i tylko patrzeć jak za chwilę będzie lato, wakacje a ogrody pełne wspaniałych
owoców i warzyw.Z powodu natłoku zajęć odnotowałam długą przerwę w moim blog owaniu .Z początkiem wiosny pojawiam się z zupą jarzynową. W zasadzie pod tą nazwą może kry ć się bardzo wiele smaków i nadal będzie to zupa warzywna:-)
Składniki:- około 1litra rosołu- 5 szt.
ziemniaków- 3 szt.
marchewki- garść zielnej
fasolki szparagowej (ok. 150 g)- garść
żółtej fasolki szparagowej (ok. 150 g)-
sól,
pieprzWykonanie:
Ziemniaki,
marchewkę, obie
fasolki myję, obieram i kroję w kostkę.
Fasolkę kroję na krótsze odcinki.Do gotującego się rosołu dodaję najpierw obie
fasolki i gotuję +/- 5 minut, po czym dodaję
ziemniaki,
marchewkę i całość gotuję do miękkości, zmniejszając nieco temperaturę gotowania.Pod koniec przyprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Zupę m ożna zabielić /zagęścić . J a raczej tego nie robię, ale jeśli już to mam na to dwa sposoby :-)Gotuję więcej
ziemniaków i część z nich miksuję w zupie, wcześniej odcedzając pozostałe warzywa, bądź zabielam
śmietaną, którą wcześniej hartuję w odrobin ie gorącej zupy.Smacznego.