Wykonanie
W Wielkanoc
jaja górą!
Sztuka gotowania jaj na twardo - Rady & Porady
Jaja przed włożeniem do garnka należy wyszorować pod bieżącą
wodą - to mit i legenda, że wyjęte prosto z wytłaczanki są czysteAby nie dopuścić do pękania, należy posolić
wodę (1 łyżeczka
soli) - solenie zapobiega pękaniu skorupki
Jaja wkładać do ciepłej
wody - nigdy do zimnej!Czas gotowania jaj liczy się od momentu zagotowania
wody - 8-10 minut potrzeba, aby otrzymać idealne
jajo na twardoJaj na twardo nie należy przegotowywać ! W
żółtku wydziela się wtedy siarkowodór i nadaje mu sinozielony nalot,
jaja robią się wtedy gumowate i niesmaczne
Jaja na twardo tuż po ugotowania należy hartować w lodowatej wodzie - tym sposobem wierzchnie warstwy się nie "przegrzeją", a wewnętrzne nabiorą odpowiedniej konsystencjiMój patent na s zybkie obranie
jaja ze skorupki : ostukać
jajem o twardą powierzchnię, aż skorupka będzie równomiernie popękana, następnie włożyć
jajo do miseczki z letnia
wodą, obierać palcami - skorupka będzie odchodzić idealnie całymi płatami, bez uszkodzenia
białkaSkładniki na porcje dla 3-4 osób:4
jaja1 łyżka
majonezowego sosu chrzanowego od FOLWARK3-4 brykiety
mrożonego szpinaku1 duży ząbek
czosnku1 łyżeczka
masłasól,
pieprz - do smaku
Jaja ugotować na twardo - 8-10 minut od zagotowania się
wody . Po ostudzeniu, obrać ze skorupki.
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na
maśle do odparowania
wody. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Odstawić do przestudzenia.
Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć
żółtka.
Białka ułożyć na liściu
sałaty w przygotowaniu do faszerowania.
Żółtka rozetrzeć ze
szpinakiem oraz
majonezowym sosem chrzanowym od FOLWARK na gładka masę, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem.Połówki jaj nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam tu małego rękawa cukierniczego.Posypać posiekanym drobno
szczypiorkiem. Gotowe do podania na stół! :)