Wykonanie

Były eklerki są i ptysie, z tego samego ciasta. Przełożone kremem ze
śmietany i
serka mascarpone. Pyszne, delikatne, chrupiące. Moja rodzinka uwielbia takie słodkości. Za oknem piękne słoneczko, wiosna już zawitała na całego. Bardzo mnie to cieszy. Ja niestety
siedzę w
domku, nigdzie się nie ruszam, bo dopadło mnie przeziębienie. Mam nadzieję, że szybko przejdzie. A co można robić w domu poza leniuchowaniem, oczywiście szaleć w kuchni. To zapraszam was na małe co nieco. I życzę wspaniałego weekendu.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 250 ml
wody- 125 g
masła- 170 g
mąki- 4
jajkakrem- 500 ml
śmietany 30%-
serek mascarpone - 250 g- 3 łyżeczki
cukru pudru- 3 łyżeczki
soku z cytryny- kilka kropel czerwonego barwnikaWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
masło, zagotowujemy i czekamy aż
masło się rozpuści, mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę i szybko mieszamy najlepiej trzepaczką, aby się nie porobiły grudki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka. Studzimy.Następnie ciasto przekładamy do misy miksera i dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując. Ciasto przekładamy do szprycy dekorującej i na blaszce układamy papier do pieczenia. Wyciskamy owalne kółeczka w odstępach. Ptysie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25-30 minut i studzimy na kratce.Przygotowujemy krem - do misy miksera wlewamy
śmietanę i wkładamy
serek, miksujemy na dużych obrotach, jak masa będzie gęstnieć dodajemy
cukier puder i barwnik a na końcu jak masa już będzie gotowa
sok z cytryny.Ptysie kroimy na dwie części, krem przekładamy do szprycy dekorującej i wyciskamy na dolne połówki porcje kremu, przykrywamy drugą częścią i posypujemy
cukrem pudrem. Ptysie przechowujemy w lodówce.

