ßßß Cookit - przepis na Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

nazwa

Wykonanie

Były eklerki są i ptysie, z tego samego ciasta. Przełożone kremem ze śmietany i serka mascarpone. Pyszne, delikatne, chrupiące. Moja rodzinka uwielbia takie słodkości. Za oknem piękne słoneczko, wiosna już zawitała na całego. Bardzo mnie to cieszy. Ja niestety siedzę w domku, nigdzie się nie ruszam, bo dopadło mnie przeziębienie. Mam nadzieję, że szybko przejdzie. A co można robić w domu poza leniuchowaniem, oczywiście szaleć w kuchni. To zapraszam was na małe co nieco. I życzę wspaniałego weekendu.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 170 g mąki
- 4 jajka
krem
- 500 ml śmietany 30%
- serek mascarpone - 250 g
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- kilka kropel czerwonego barwnika
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, zagotowujemy i czekamy aż masło się rozpuści, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy najlepiej trzepaczką, aby się nie porobiły grudki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka. Studzimy.
Następnie ciasto przekładamy do misy miksera i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przekładamy do szprycy dekorującej i na blaszce układamy papier do pieczenia. Wyciskamy owalne kółeczka w odstępach. Ptysie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25-30 minut i studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem - do misy miksera wlewamy śmietanę i wkładamy serek, miksujemy na dużych obrotach, jak masa będzie gęstnieć dodajemy cukier puder i barwnik a na końcu jak masa już będzie gotowa sok z cytryny.
Ptysie kroimy na dwie części, krem przekładamy do szprycy dekorującej i wyciskamy na dolne połówki porcje kremu, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem. Ptysie przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/ptysie-z-kremem.html