ßßß Cookit - przepis na Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami

Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Cały obiad w jednym naczyniu.
Składniki:
-ok. 1 kg żeberek
-ok. 0,8 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka
-2 ząbki czosnku
-olej
Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym,
czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką,
układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek,
skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,
odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki.
Kroimy w ćwiartki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę
opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty.
Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka.
Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę.
Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/04/zeberka-pieczone-z-kapusta-i-ziemniakami.html