ßßß Cookit - przepis na Nalewka pomarańczowo kawowa. Pomarańczówka z kawą

Nalewka pomarańczowo kawowa. Pomarańczówka z kawą

nazwa

Wykonanie

Na koniec karnawału w tym roku wychylę kieliszeczek pysznej nalewki pomarańczowo kawowej jaką niedawno zrobiłam. Zlałam ją dopiero kilka dni temu więc za kilka miesięcy będzie jeszcze lepsza. Ale już teraz jest bardzo aromatyczna więc troszkę upiję bo przecież muszę spróbować czy jest tak pyszna jak myślę.
Na pomarańczówkę nie trzeba czekać tak długo jak na rumtopf - po 4 tygodniach właściwie nadaje się do picia. Już mam pomysł na inną jej wersję, ale to za jakiś czas.
Nalewka pomarańczowa z kawą
czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie macerowania + czas leżakowania
składniki:
ok. 1 kg pomarańczy, 5-6 sztuk
25 g palonych ziaren kawy
250 g cukru
250 ml wody
300 ml spirytusu 96%
750 ml wódki czystej 40%
Pomarańcze dobrze wyszorowałam i sparzyłam 3 krotnie przelewając wrzątkiem. Pokroiłam na grube plastry. Ziarna kawy wsypałam na suchą patelnię i prażyłam przez 10 minut często mieszając żeby się nie przypaliły a jedynie dobrze zagrzały i zaczęły uwalniać mocniejszy aromat. Wodę zagotowałam z cukrem, ostudziłam.
Do słoja wrzucałam kawałki owoców przesypując je kawą. Zalałam ostudzonym syropem, spirytusem i wódką. Słój zakręciłam i odstawiłam na 4 tygodnie. Na początku, czyli przez pierwszy tydzień, potrząsałam nim codziennie, później już raz na kilka dni.
Po miesiącu zlałam cały płyn ze słoja dobrze odsączając owoce i kawę. Ponieważ żal mi było soku, który pozostał w plasterkach więc wycisnęłam je dokładnie i dodałam do zlanej nalewki. Nalewkę przelałam do butelek filtrując ją przez wacik umieszczony w lejku. Butelki zamknęłam i odstawiłam w ciemne miejsce na przynajmniej miesiąc a najlepiej kilka.
Zlany nastaw był klarowny i można tak go zostawić. Dodanie wyciśniętego soku z macerowanych plastrów pomarańczy sprawiło, że nalewka stała się nieco bardziej "soczysta", ale też nieco mętniejsza. Jeśli więc chcecie zachować jej przejrzystość nie wyciskajcie pomarańczy a raczej wyciśnijcie go, ale nie mieszajcie z nastawem tylko wypijcie sobie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/nalewka-pomaranczowo-kawowa-pomaranczowka-z-kawa.html