Wykonanie
Lubicie taką poczciwą potrawę jak
jajka w majonezie? Moim zdaniem jest pyszna i co jakiś czas z wielką przyjemnością sobie takie danie funduję, najczęściej na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
Sałatka ze zdjęcia niżej to w
sumie nic innego jak owe
jajka, tyle że z dodatkami, które fajnie pogłębiają i zaostrzają smak całości. Zdrowiej, bo ze sporą ilością
zieleniny:
sałatą, zielonym
ogórkiem i
surowym kalafiorem, i lżej - bo z mniejszą ilością
majonezu.


Składniki na 2 porcje :1/3 długiego zielonego
ogórkaok. 40 g.
sera feta light2
jajkaduża garść
sałaty roszponkikilka małych różyczek
kalafiora1 łyżka
majonezugęsty
ocet balsamico
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Kroję w kostkę, mieszam delikatnie z
majonezem, uważając by się nie rozpadły. Obranego
ogórka kroję w mała kostkę, podobnie
fetę, różyczki
kalafiora delikatnie ścinam nożem, by je rozdrobnić. Układam na talerzu
sałatę,
jajka z
majonezem,
fetę i
ogórka, całość posypuję
kalafiorem, robię kilka kleksów z
octu balsamico, oprószam
pieprzem. Nie doprawiam sałatki
solą ze względu na jej zawartość w fecie i
majonezie. Nie mieszam przed podaniem.