Wykonanie
Dziś zapraszam na tradycyjny sernik wiedeński bez
spodu - puszysty, wilgotny, rozpływający się w ustach i nie tylko (czyt. szybko znika z talerza) :), a przy tym jest prosty do zrobienia. Polecam.

Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):8
jajek1 kg
sera twarogowego półtłustego125 g roztopionego
masła2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
wody różanej (lub świeżo starta
skórka pomarańczowa)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć je z
cukrem pudrem.
Ser zmielić, np. w malakserze. Do
sera dodać kogel-
mogel, stopione i przestudzone
masło,
wodę różaną i
mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu), na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie, do niego wlać wrzątek (do połowy wysokości) i piec przez ok. 70 minut.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, oddzielić od brzegów formy i odstawić w formie do całkowitego wystudzenia.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.