Wykonanie


Serdecznie zapraszam!

SKŁADNIKI:- 1 kg
mąki pszennej szymanowskiej-
aromat cytrynowy- kostka
masła- 6 jaj- 1 szklanki
mleka 3,2%- szklanka
cukru- paczka
drożdży świeżychDo dużej miski wsyp
mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść
drożdżowe w 1/2 szkl.
mleka, dodaj łyżeczkę
cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią
mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut.
Jajka utrzyj z
cukrem za pomocą miksera.
Masło stop w rondelku.Do miski z rozczynem dodaj
mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj.
Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje.Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut.Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać.Przekładamy do formy.Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość.Pieczemy godzinę na złoty kolor.Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy.

Smacznego!;-)))