Wykonanie



Dzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne!Zapiekanka z
ziemniaków, z
porami,
czosnkiem i
oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast
ryżu, czy
kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-).Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone
ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha!

SKŁADNIKI:- 10 średnich
ziemniaków-
oliwa z oliwek- 2 łyżki
masła- 1/2
pora - zielona część- 5-7 ząbków
czosnku-
chili-
sólZiemniaki kroję na bardzo cieniutkie plasterki,
pora siekam na prążki,
czosnek na cieniutkie plastereczki. Formę do tarty smaruję
oliwą z oliwek, układam plasterki
ziemniaków, posypuje resztą składników. Na wierzch posypuje wiórki z
masła. Oprószam
solą, wstawiam do nagrzanego pieca i piekę na złoty kolor.Wskazówka:
ziemniaki o tej
porze roku, najlepiej piec pierwsze 20 minut pod przykryciem z foli aluminiowej, kolejne 20 minut, piekarnik grzanie dół + termoobieg.


SMACZNEGO!BUZIACZKI MOI
DRODZY!ŻYCZĘ SMACZNEGO I DOBREJ ENERGII W KUCHNI!


PO WIĘCEJ ZDJĘĆ ZAPRASZAM NA INSTAGRAMA!#SMYKWKUCHNI