Wykonanie
Święta za pasem, a w domu szpital :-( Cała trójka moich domowników niedomaga, a ja to - mimo wszystko - jakoś ogarniam... Najszybciej mija maleństwu - odpukać, ale pozostała dwójka też sobie jakoś radzi. Mam nadzieję, że opanujemy sytuację w ciągu tych dwóch tygodni... A ja ostatnio łapię się na tym, że staram się przygotowywać posiłki szybko i smacznie, nie mam czasu na przesiadywanie w kuchni godzinami, chociaż w gruncie rzeczy to lubię :-) Wiem, że kiedyś
wróci możliwość spędzania w kuchni większej ilości czasu, na razie wykorzystuję chwile kiedy maleństwo śpi ;-) A zatem dziś jeden z takich szybkich pomysłów - alternatywa dla
jajek na miękko czy sadzonych, możecie wykorzystać go na śniadanie, albo na kolację, najważniejsze, żeby Wam smakowało... :-)SKŁADNIKI2
jajka3 łyżeczki gęstej
śmietany (np. 18%)2 kromki
chleba tostowegosól,
pieprzszczypiorekKokilkę nacieramy
masłem i na dnie rozsmarowujemy
śmietanę. Posypujemy ją
solą i
pieprze, a następnie wbijamy
jajka. Wstawiamy do garnka z wrzącą
wodą (
wody powinno być ok. 1 - 1,5 cm wysokości) i przykrywamy szczelną pokrywką - dzięki temu w garnku wytworzy się wystarczająco dużo pary, by
jajka należycie się ścięły. Tak gotujemy przez 8 - 10 minut (w zależności od tego jak bardzo ścięte
jajka lubicie). Z
chleba tostowego odcinamy skórki i kroimy kromki w kostkę. Suchą patelnię (bez tłuszczu) rozgrzewamy i wrzucamy kawałki
chleba, suszymy jej przez chwilę podrzucając do góry. Gdy będą chrupiące zdejmujemy z patelni.
Szczypiorek drobno siekamy.Kokilkę z
jajkami wyjmujemy, wierzch posypujemy
szczypiorkiem i grzankami.
P.S.Dodatki możecie dowolnie zmieniać według Waszych preferencji
smakowych, możecie tez pominąć
śmietanę - jeśli tak akurat lubicie lub zastąpić ją np.
mozzarellą :-)