Wykonanie

Tak sobie właśnie myślę, że gdybym powiedziała mojemu dziecku, że zrobiłam na kolację zapiekankę
makaronową, to by się obruszyła, stwierdziła "ble" i odmówiła jedzenia. A kiedy powiedziałam, że zrobiłam muffinki z
makaronu, to w sekundzie stała w kuchni. Zjadła dwie i stwierdziła, że nie wiedziała, że z
makaronu można zrobić babeczki... No cóż, jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że smakowało :-) i nie tylko jej smakowało. Zapiekanki zniknęły błyskawicznie i deklaracją jedzących, że następnym razem też zjedzą i to jeszcze więcej ;-)SKŁADNIKI1/2 paczki
makaronu spaghetti125 g
mozzarelli (1 kulka)3
jajka3 łyżki
śmietany 18 %
sól,
pieprzodrobina
gałki muszkatołowejstarty
parmezanszczypiorek
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem.
Mozzarellę ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do niej
śmietanę, roztrzepane
jajka,
sól,
pieprz, gałkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gorącego
makaronu, mieszamy i całość nakładamy do foremek na muffinki. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kolejne 10 minut poza piekarnikiem - w ten sposób łatwiej będzie babeczki wyjąć z formy, a żeby nie wystygły w czasie czekania, przykryjcie blaszkę folią aluminiową. Przed podaniem posypujemy
parmezanem i
szczypiorkiem.