ßßß
Sałatka jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. No ale nie jestem obiektywna w tym temacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność...Składniki:4 garście pęczakuok. 200 g pomidorków koktajlowych3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości)1 słoik konserwowych pieczarek2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszkuprzyprawa do kurczaka2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smakupęczek szczypiorkuWykonanie:Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu.Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni.Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min.Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy.Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno jak kto woli:-)Smacznego