Wykonanie
Sałatka jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. No ale nie jestem obiektywna w tym temacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do
miksu ryżu z
kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy.
Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność...Składniki:4 garście pęczakuok. 200 g
pomidorków koktajlowych3
udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości)1 słoik konserwowych
pieczarek2-3 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku
przyprawa do kurczaka2-3 łyżeczki
dżemu z
papryczek chili lub opcjonalnie
chili z odrobiną
cukru do smakupęczek
szczypiorkuWykonanie:Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy
przyprawą do kurczaka, wędzoną
papryką i
dżemu z
papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni.Do usmażonego
mięsa dokładamy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min.Następnie dokładamy, przekrojone na pół
pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony
szczypiorek. Całość mieszamy.
Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno jak kto woli:-)Smacznego