Wykonanie
Składniki:2 kg
żeberek wieprzowych (super
mięsnych)6 dużych
cebulsól,
pieprz do smakumielona
ostra papryka (3 łyżki)mieszanka
myśliwska1 łyżka
smalcu ze skwarkami i
cebulką1 szklanka
bulionu warzywnego (z
włoszczyzny)Przygotowanie:
Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
ziołami prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d). Na patelni rozgrzałam
smalec i wkładałam
żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami
wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.
Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się
żeberka, żeby tylko się lekko zeszkliła. Następnie wszystkie kawałki
żeberek poodwracałam na druga stronę i ponownie wstawiłam na 15 minut. Po tym czasie podlałam jeszcze ¾ szklanki
wody, obłożyłam
cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny.
Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z
cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam
wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam.
Cebula puści sok, pod wpływem którego
żeberka zmiękną i są kruche a
sos jest zagęszczony.
Żeberka są pyszne, kruche, delikatne