Wykonanie
Pin It

Krem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast,
tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej
masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z
owocami.

Czas przygotowania: 6 0 minutSkładniki:500 ml
mleka 3,2 %4 łyżki domowego
cukru waniliowego lub zwykłego1/2
laski wanilii2
żółtka2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g miękkiego
masła1 dojrzałe
kiwiziarenka
granatuplasterki
mango
Wykonanie:Z pół litra
mleka odlewamy 1/2 szklanki
mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy
cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z
laski wanilii. Na małym ogniu
mleko doprowadzamy do wrzenia.Do 1/2 szklanki
mleka wlewamy rozkłócone
żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z
mlekiem, wtedy dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Gdy
mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż
budyń zgęstnieje.
Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ubijamy na puch. Dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas ubijając.Gotowy krem przekładamy do pucharków.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki, układamy na kremie.
Mango kroimy na mniejsze części, również układamy na kremie, wszystko posypujemy
granatem. Możemy podawać od razu lub po schłodzeniu.