ßßß
Wiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli zielony koktajl przygotowany na bazie szpinaku z dodatkiem imbiru, siemienia lnianego i cytryny. Każdy z tych składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii. Szpinak, ponieważ zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec siemię lniane, które zawiera rozpuszczalny błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę E i sole mineralne.Pijmy więc na zdrowie !
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki1 szklanka wody mineralnej1 szklanka listków szpinaku3 cm świeżego imbiru1 łyżeczka siemienia lnianegosok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy i od razu pijemy.