Wykonanie
Wiem, co mówię!Jakiś miesiąc temu zastąpiłam poranną
kawę (która była od lat porannym must have, rytuałem, a wręcz świętością) na
napój imbirowy z
miodem i
cytryną. Zaczęło się od tego, że bolało mnie gardło i próbowałam sobie pomóc bez stosowania
leków. Po kilku dniach picia tego magicznego eliksiru gardło przestało boleć, a ja zauważyłam, że nie potrzebuje porannej
kawy, żeby dobrze zacząć dzień.W ostatnim czasie przeczytałam kilka książek odnośnie odżywiania sportowców. Każdy z nich
pije szklankę ciepłej
wody przed śniadaniem. Ciepłą dlatego, że krew w naszym organizmie nie musi takiej
wody ogrzewać i dzięki temu nasz metabolizm nie zwalnia.Bardzo lubię
kawę, przez lata potrafiłam wypijać po 5 - 6 kaw dziennie, a teraz bywają dni, że nie
piję jej wcale. Nie potrzebuję kofeiny, żeby się pobudzić.
Imbir pobudza i wzmacnia,
cytryna zabija bakterie zajmujące gardło, a
miód działa m.in. przeciwgrzybicznie i wzmacniająco.
Napój imbirowy ma same zalety, ale trzeba pamiętać o jednej ważnej sprawie -
woda nie może być gorąca, ponieważ zabije wszystkie dobroczynne właściwości
miodu i
cytryny.SKŁADNIKI300 ml
wody mineralnej100 ml wrzątku1 płaska łyżka
miodu1 plaster
cytryny1 cm
imbiru pokrojony w plastryPRZEPISDo szklanki wlewamy
wodę mineralną, dodajemy
miód i
imbir. Mieszamy.Dolewamy wrzątek i dodajemy
cytrynę.
Napój gotowy do picia :)