ßßß Cookit - przepis na Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek

Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek

nazwa

Wykonanie

Sos z awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty.
Składniki
1 duże, bardzo dojrzałe awokado
2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny
3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 łyżka majonezu.
opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili
Przygotowanie
Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/03/sos-z-awokado-do-jajek-mies-i-kanapek.html