Wczoraj podałam przepis na podpłomyki owsiane i dodałam linki do innych placków, do których taka pikantna pasta z ciecierzycy będzie idealna. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, ale zawiera także dużo wit.B9, żelaza, fosforu i magnezu. Jest mało kaloryczna, a zawiera dużo błonnika - idealna jest więc dla osób na diecie. Przyspiesza trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów.puszka ciecierzycy2 ząbki czosnkuduża łyżeczka pasty z ostrych papryczekpół łyżeczki słodkiej papryki4 suszone pomidory4 łyżki oliwy (klik)duża szczypta czosnku niedźwiedziegosól do smakuZ ciecierzycy odlać zalewę i wymieszać z czosnkiem, pastą z papryki, dwoma suszonymi pomidorami i przyprawami.Zmiksować przy użyciu blendera, stopniowo dolewać oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji.Doprawić ewentualnie do smaku solą i wmieszać kolejne 2 suszone pomidory pokrojone i już nie miksować.Podawać z grzankami lub innym pieczywem.