ßßß Cookit - przepis na Pikantna pasta z ciecierzycy

Pikantna pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Wczoraj podałam przepis na podpłomyki owsiane i dodałam linki do innych placków, do których taka pikantna pasta z ciecierzycy będzie idealna. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, ale zawiera także dużo wit.B9, żelaza, fosforu i magnezu. Jest mało kaloryczna, a zawiera dużo błonnika - idealna jest więc dla osób na diecie. Przyspiesza trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów.
puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
duża łyżeczka pasty z ostrych papryczek
pół łyżeczki słodkiej papryki
4 suszone pomidory
4 łyżki oliwy (klik)
duża szczypta czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
Z ciecierzycy odlać zalewę i wymieszać z czosnkiem, pastą z papryki, dwoma suszonymi pomidorami i przyprawami.
Zmiksować przy użyciu blendera, stopniowo dolewać oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić ewentualnie do smaku solą i wmieszać kolejne 2 suszone pomidory pokrojone i już nie miksować.
Podawać z grzankami lub innym pieczywem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2016/04/pikantna-pasta-z-ciecierzycy.html