Wykonanie
Jakiś czas temu podzieliłam się z
Wami przepisem na tzw.
Chleb zmieniający życie (KLIK), to dość popularna wersja
chlebka bez
mąki, idealna dla osób na diecie bezglutenowej oraz redukcyjnej. Sama bardzo często go przygotowuję, doskonale sprawdza się na śniadanie. Zazwyczaj przygotowuję go ze składników, które aktualnie mam w swoich szafkach, dzięki
czemu za każdym razem smakuje inaczej :) Tym razem postanowiłam przetestować gotową mieszankę ,,
Chleb bez
mąki" firmy Melvit. To ciekawa propozycja dla osób zapracowanych, wystarczy zmieszać 3 składniki, przełożyć masę do formy i upiec. Oczywiście mieszanka jest tylko bazą, można do niej dodać ulubione składniki -
zioła,
przyprawy, czy też ziarna. Ja przygotowałam
chleb w wersji podstawowej, dodałam jedynie
zioła włoskie, dzięki
czemu chlebek zyskał ciekawy aromat ;) Moja wersja jest także dość niska, dlatego, że miałam akurat taką foremkę, Wy możecie użyć keksówki.
opakowanie mieszanki ,,
Chleba bez
mąki Melvit"4
jajkaszklanka
maślankisólzioła włoskieMieszankę przełóż do miski, dodaj
zioła i
sól. W kubku wymieszaj
jajka z
maślanką. Całość przelej do miski, wymieszaj dokładnie. Masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch.
Chleb piecz około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami :)