Wykonanie
Zapewne każdy z nas ma w swojej pamięci smaki dzięki którym wracamy do czasów gdy nasze życie było proste, bez problemów. Czas gdy byliśmy dziećmi. Może nie są to potrawy z najwyższej półki ale powodują miłe wspomnienia. Takie właśnie emocje wywołuje u mnie rosół z lanymi kluseczkami i
chleb maczany w
jajku i smażony na patelni. A czy Wy macie takie potrawy dzięki którym wracacie do dzieciństwa?Rosół z lanymi kluseczkami.Zostało mi ostatnio troszkę rosołu dlatego postanowiłam zrobić go z kluseczkami jakie robiła mi mama. Żeby zrobić kluseczki potrzebujemy:-
jajko-
mąka (ok. 1,5 łyżki)-
sólJajko mąkę i szczyptę
soli mieszamy razem. Musimy uważać żeby nie dać za dużo
mąki by nie było za gęste.Rosół stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łyżeczką nakładamy kluseczki do rosołu (wielkość ustalamy sami-mogą być drobne lub duże). Kiedy zrobimy już wszystkie kluseczki gotujemy jeszcze chwileczkę.
Chleb maczany w
jajku i smażony na patelni.Idealna przekąska na kolacje. Można jeść na słodko z
cukrem lub na słono z
solą. Ja osobiście wolę na słono. Potrzebne składniki na ok. 5-6 skibek:-2
jajka-
sól-
smalec-5-6 skibek
chlebaSmalec roztapiamy na patelni.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy
sól.
Chleb maczamy w
jajku z jednej i drugiej strony i wkładamy na patelnie. Smażymy aż się zarumieni.
Jeśli ktoś ma ochotę może spróbować moich smaków z dzieciństwa.Smacznego! :)A.