Wykonanie
Dzień dobry!Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób!
Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli czyli kremu z
orzechami laskowymi. Nie ma co ukrywać - mój krem ma nieco inny smak i konsystencję niż sklepowa wersja, jednak czy jest przez to gorszy? Oczywiście, że nie! :-)


Składniki:200 g
orzechów laskowych70 g dobrej jakości
kakaook. 100 g
cukru trzcinowego120 ml zagotowanego
mleka60 ml
olejuWykonanie:Przygotowanie domowej nutelli zaczynamy od
orzechów. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Podprażamy je około 15-20 minut. Powinny się zarumienić. Następnie przesypujemy je do ściereczki, zawijamy i rolujemy dłonią po
stole - dzięki temu pozbędziemy się skórek. Przestudzone
orzechy można również obierać ręcznie.
Orzechy wsypujemy do pojemnika blendera-malaksera i miksujemy aż powstanie z nich masa na kształt
masła orzechowego, jeśli chcemy
mieć całkiem gładką nutellę musimy dość długo miksować
orzechy lub na koniec cały krem przetrzeć przez sitko.Do
orzechów dodajemy
kakao,
cukier (można dodać go mniej),
olej i
mleko. Całość dokładnie miksujemy aż powstanie jednolity krem. Z podanych proporcji powstanie dość gęsta nutella. Jeśli chcecie uzyskać rzadszą - dodajcie dodatkową porcję
mleka.

Smacznego!