Wykonanie
Na weekend proponuję Wam kolejny przepis na ciasto - pyszne mokre ciasto
czekoladowe z
ciasteczkami amaretti i
gruszkami.Aromatyczne, w konsystencji wilgotne, pod wieloma względami podobne do brownies.Jest to chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio udało mi się zrobić.Ładnie prezentuje się na talerzu, więc jest idealne na domowe przyjęcia.Czy czegoś więcej można chcieć od ciasta?Zapraszam ;-)

Składniki na ciasto 20 - 22 cm:200 g
mąki100 g
cukru170 g
masła14 g
proszku do pieczenia200 g
gorzkiej czekolady100 g
ciasteczek amaretti4
gruszkiPrzygotowanie:Do ciasta użyłam regulowanej obręczy na okrągłe
torty.Szykujemy obręcz. Boki obręczy smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem.Kładziemy obręcz na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia,
Ciasteczka amaretti kruszymy na piasek - można w blenderze.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel
wodną.

Cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia.Kąpiel
wodna to nic innego jak garnek w garnku z wrzątkiem
wody.Dzięki temu
czekolada równomiernie się topi, ale nie przypala.

Gdy
czekolada będzie roztopiona dodajemy 100 g
masła w małych kawałeczkach.Mieszamy aż do rozpuszczenia i studzimy.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę i wkładamy do lodówki.Ubijamy
żółtka z
cukrem na puszysty krem.

Gdy
żółtka staną się puszyste, dodajemy 70 g
masła i ucieramy.Gdy masa będzie gładka, dodajemy ostudzoną
czekoladę i mieszamy.


Następnie dodajemy rozkruszone
amaretti i mieszamy.

Gdy masa będzie gładka dodajemy
białka i mieszamy.

Na samym końcu dodajemy powolutku przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.
Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne.Tniemy na pół, i każdą połówkę przecinamy wzdłuż.Układamy na brzegach
gruszki dookoła obręczy, częścią przeciętą wewnątrz.

Ja użyłam
trzech gruszek do obręczy, natomiast czwartą
gruszkę pokroiłam w kostkę i dodałam do ciasta.

Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.

Uważamy, żeby
gruszki nam nie opadły. Może nam pomoc w tej czynności druga osoba.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.Pieczemy około 35 - 40 minut.Sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.Ciasto jest wtedy dobre, kiedy nie przylega do wykałaczki.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Spodobało się ? Podaj dalej !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)