Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować semifreddo z
ananasem, które tylko w nazwie nim jest ale w konsystencji nie ma z nim nic wspólnego.Tak się po prostu na nie
mówi.Przepis na typowe semifreddo znajdziecie tutaj .Moje semifreddo z
ananasem to ciasto, które znika u mnie z prędkością światła.Lekko kwaskowe i nie za słodkie, po prostu niebo w buzi.
Ananas,
bita śmietana i
ciasteczka savoiardi - to trzy składniki, z których możemy przygotować naprawdę coś niesamowitego.Zapraszam ;-)

Składniki na ciasto:duża salaterka(moja salaterka jest wysoka 12 cm, szeroka na wierzchu 22 , 5 cm , a na dnie 13 cm)480 g
śmietany kremówki9 liści
żelatyny(18g)15 plastrów
ananasa(u mnie były to dwie puszki)sok z 3
cytryn(113 g)210 g
cukru10 ml
wody200 g
ciasteczek savoiardidrelowane
wiśniesok z ananasowy z puszkiPrzygotowanie:Salaterkę wykładamy przeźroczystą folią spożywczą.Odcedzamy plastry
ananasa przez sitko, sok odkładamy na bok.Wykładamy naszą salaterkę plasterkami
ananasa.W środek dziur
ananasa wkładamy drelowane
wiśnie.Możemy wyłożyć całą salaterkę
ananasem, jeśli nie boimy się że opadnie.

Na samym końcu ręcznikiem papierowym dotykamy plastry
ananasa, tak aby nie było soku w salaterce.Listki
żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną
wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z
wody.Do małego garnka wlewamy wyciśnięty
sok z cytryn i
wodę. Dodajemy
cukier i odciśnięte listki
żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy.Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy.W międzyczasie ubijamy dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę na sztywno.

Następnie dodajemy ostudzony
sok z cytryny.

Zaczynamy komponować semifreddo.Dzielimy krem na trzy części.Smarujemy kremem dno salaterki wyłożonej
ananasem.

Następnie, pojedyncze
biszkopty zanurzamy w
soku ananasowym. Układamy na kremie, zakrywając cały krem.

Następnie układamy drugą warstwę,
ciasteczka savoiardi, trzecią warstwę kremu i na samym wierzchu
ciasteczka savoiardi.

Nie moczymy
ciastek za długo w soku, inaczej będą za bardzo mokre.Najczęstszym błędem jest moczenie wszystkich
ciasteczek na raz.Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin.Przed podaniem wkładamy na pół godziny na zewnątrz.Gdy już folia odchodzi od salaterki kładziemy talerz na wierzch i przewracamy.Ściągamy folię spożywczą.Ciasto gotowe w kwadrans roboty.Czy może być coś prostszego?Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)