ßßß
Składniki na ciasto:duża salaterka(moja salaterka jest wysoka 12 cm, szeroka na wierzchu 22 , 5 cm , a na dnie 13 cm)480 g śmietany kremówki9 liści żelatyny(18g)15 plastrów ananasa(u mnie były to dwie puszki)sok z 3 cytryn(113 g)210 g cukru10 ml wody200 g ciasteczek savoiardidrelowane wiśniesok z ananasowy z puszkiPrzygotowanie:Salaterkę wykładamy przeźroczystą folią spożywczą.Odcedzamy plastry ananasa przez sitko, sok odkładamy na bok.Wykładamy naszą salaterkę plasterkami ananasa.W środek dziur ananasa wkładamy drelowane wiśnie.Możemy wyłożyć całą salaterkę ananasem, jeśli nie boimy się że opadnie.
Na samym końcu ręcznikiem papierowym dotykamy plastry ananasa, tak aby nie było soku w salaterce.Listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.Do małego garnka wlewamy wyciśnięty sok z cytryn i wodę. Dodajemy cukier i odciśnięte listki żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy.Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy.W międzyczasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno.
Następnie dodajemy ostudzony sok z cytryny.
Zaczynamy komponować semifreddo.Dzielimy krem na trzy części.Smarujemy kremem dno salaterki wyłożonej ananasem.
Następnie, pojedyncze biszkopty zanurzamy w soku ananasowym. Układamy na kremie, zakrywając cały krem.
Następnie układamy drugą warstwę, ciasteczka savoiardi, trzecią warstwę kremu i na samym wierzchu ciasteczka savoiardi.
Nie moczymy ciastek za długo w soku, inaczej będą za bardzo mokre.Najczęstszym błędem jest moczenie wszystkich ciasteczek na raz.Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin.Przed podaniem wkładamy na pół godziny na zewnątrz.Gdy już folia odchodzi od salaterki kładziemy talerz na wierzch i przewracamy.Ściągamy folię spożywczą.Ciasto gotowe w kwadrans roboty.Czy może być coś prostszego?Smacznego!Spodobało się ? Podaj dalej!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)