ßßß Cookit - przepis na Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem

Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.
Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś.
Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania.
Składniki:
2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii)
1 wiązka zielonych szparagów
200 g mrożonego groszku
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu białego
1 cytryna
Wykonanie:
Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo.
Smacznego .
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/03/ryba-wedzona-podana-na-ciepo-ze.html