Wykonanie
Żeby konsekwentnie przestrzegać diety trzeba zawsze
mieć pod ręką właściwe jedzenie. Można dzięki temu uniknąć zjedzenia na szybko, w chwili głodu, niezdrowych
słodyczy czy fast food.Batony energetyczne albo, jak dzisiaj, kule energetyczne to bardzo szybka i łatwa przekąska, którą
potem warto przechowywać przez kilka dni w lodówce.Dodatkowym walorem batonów domowej roboty jest to, że można zrobić je z takich składników, które mamy pod ręką albo z takich, które lubimy najbardziej. Są idealną przekąską po treningu ale nie tylko, również do
kawy czy na śniadanie, są też wygodne do spakowania i zabrania do pracy czy szkoły.


Składniki:1 kubek*
płatków orkiszowych1/2 kubka
płatków owsianych1/2 kubka
miodu płynnego1 duży bardzo dojrzały
banan, rozgnieciony widelcem na papkęszczypta
soligarść
daktyli, namoczonych w 2 łyżkach letniej
wodygarść suszonych
wiśnigarść
pistacji bez łupin, grubo posiekanych1 łyżka nasion lnu*kubek = 250ml


Jak zrobiłam:
Daktyle namoczyłam w 2 łyżkach letniej
wody, odsączyłam, zblendowalam razem z
wiśniami,
miodem i
sezamem, ale nie za gładko, na dość grube kawałki, wystarczy je również posiekać nożem.
Płatki wymieszałam z
solą i połączyłam łyżką z rozgniecionym
bananem. Zostawiłam na 10-15 minut, żeby
płatki lekko zmiękły.Po tym czasie wymieszałam z masą
daktylową i
pistacjami. Na tym etapie masa powinna być kleista i wilgotna.Dłońmi uformowałam kulki o średnicy około 2 - 2 . 5 cm, ułożyłam na talerzu i wstawiłam do lodówki na kilkanaście minut, żeby stwardniały.Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.Masę można również równo rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć łyżką, a kiedy stwardnieje trochę pokroić na kwadraty albo prostokąty.
