Wykonanie
Razem z pierwszą próbą robienia pierogów z
mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia
mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :)Składniki: Ciasto: 1/2 kg
mąki, 250 ml wrzątku, 1
jajko,
sól, 4 łyżki
oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram
jagód,
cukierPrzygotowanie: Ciasto:
mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy zamrożone
jagody wymieszane z
cukrem i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej
wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 minuty. Po ugotowaniu wykładamy na talerze.