Wykonanie
Już dawno chodziły za mną takie
bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu...Składniki:12 g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli200-240 g ciepłego
mleka500 g
mąki pszennej1
białko2 łyżki
oliwyWykonanie;
Drożdże zasypujemy
cukrem, dodajemy 2 łyzki
mąki i 50 ml
mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie.Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia.Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9
bułek, naciąć wierzch i posypać
mąką,Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut

/źródło Moje Twory
Przetwory /